Upozorenje
  • JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku:
  • Neuspešno učitavanje XML datoteke

Srpsko-mađarski istorijski film u Pozorištancu

Srpsko-mađarski istorijski film ''Snevani snegovi'' biće pušten na velikom platnu u sali Pozorištanca u subotu, 13. maja 2017. godine sa početkom u 19 časova, a cena ulaznice je 100 dinara.

Godine 1680. u doba snevanih snegova, tj. u decembru mesecu, nakon najezde Turaka, u pustoši ispražnjene Bačke, nema nigde nikoga na više dana hoda. Među ruševnim zidovima monumentalne opustele crkve Arača, koja nema svoda pojavljuju se Dugajlija, Hromi i Jednooki, koji su se oslobodili turskog ropstva, u potrazi su za davno izgubljenom domajom. Pojavljuje se i baštinik starih znanja, Starina, i njegova kći, koji pokušavaju deobom semenki za setvu da spasu zajednicu od rasipanja, ali uzalud.

Tri Dijakove vizije prekidaju tok ove “povesti duša”: kralj Matija, kralj Ladislav i kralj Atila, bič božji, koji su zatočenici svojih grižnji savesti. Vođen pohlepom, Jednooki ubija Starinu, siluje mu kćer, i u potrazi za ostatkom semenki, u napadu bezumnog gneva ubija i Dijaka, utonulog u misli. U završnici filma, po užarenoj ledini tetura se Jednooki. Predstoje mu dramatični susreti sa preživljenicima, što će za sve njih predstavljati iskušenje. Njihov preobražaj pod vođstvom mladog sina Hromoga, je pak zalog budućnosti.

Uloge tumače Nandor Silađi, Friđeš Kovač, Mikloš B. Sekelj, Đerđ Barko, Anita Tot, Čaba Horvat, Dr Lajoš Pap, Laslo Čendeš, Janos Merč, Akoš Buza, Natalia Vicei

Režiser je Zoltan Bičkei, snimatelj: Jovan Milinov, producent: Siniša Bokan Arbos iz Novog Sada, a koproducent Lumijer i FilmArt iz Budimpešte.

Muziku su radili Đerđ Sabadoš, Silard Mezei, Andraš Berec, Mihalj Dreš, Mikloš Lukač, Arpad Bakoš

MojSrbobran.net

vremenska prognoza

Srbobran

Vlažnost

Vetar

baner